marionettlinjer

Marionettlinjer

Marionettlinjer kallas de veck/fåror/rynkor som går från hörnen av läpparna ned mot hakpartiet och som ofta gör att vi kan se trötta, sura och bekymrade ut. Dessa bildas till följd av:

  • Volymförlust i mellanansiktet
  • Minskade fettdepåer
  • Läppvolym som avtar med åldern
  • Minskad spänst och elasticitet i huden pga bland annat kollagenbrist
  • Konstant mimik och muskelaktivitet i området

Tecken på åldrande i vårt ansikte börjar redan vid 30+ års ålder. Volymen i ansiktet minskas i och med att ansiktsmusklerna blir sämre samt benvävnaden och fettvävnaden blir mindre. Även kollagenet, som är hudens spännband, börjar sakta avta vilket gör vår hud mindre elastisk och kan upplevas hängigare. Då dragningskraften ständigt drar neråt så är det först runt mun och haka som de första ålderstecknen uppstår. Med tiden kan vi uppleva att våra mungipor (marionettlinjer) drar neråt och vi ser surare och tröttare ut.

Hur vi väljer att behandla marionettlinjer beror på hur de uppstått och hur de ser ut. Om de har bildats till följd av volymförlust är det oftast en god idé att börja arbeta uppifrån med att fylla mellanansiktsvolymen som ger ett lyft till hela nedre ansiktshalvan. Är problemet lokalt i mungiporna så behandlas endast det området. I vissa fall sträcker sig linjerna från de så kallade nasolabiala vecken (näsvingarna) och nedåt. I sådana fall väljer vi att utföra en kombinationsbehandling med att både fylla nasolabiala veck samt marionettlinjerna.

Vid djupare veck väljer man oftast en hårdare filler med mer lyftkraft till att börja med och sen kan man i vissa fall avsluta ytligare partier med en mjukare, mer lättflytande filler. Oftast krävs 1-2 ml filler vid behandling av marionettlinjer, och i vissa fall kan även 2 separat behandlingstillfällen krävas vid djupare veck. Oftast rekommenderas att även jobba med hudspänst och elasticitet i området genom att välja till en skinbooster-kur på 3 behandlingar för att återfukta och plumpa huden och för att göra den slätare och fastare och därmed förebygga uppkomst av nya rynkor.