IPL

IPL

IPL även kallat ”Baby Face Treatment” är en behandling där man med kan arbeta med olika våglängder samtidigt för att behandla lite av allt -kärl, pigment, rodnader och mindre rynkor med ett sk photorejuvination program alt arbeta enbart mer specifikt på vissa våglängder med:

  • pigmentförändringar i huden
  • kärl
  • rosacea 
  • acne 

IPL är en förkortning för Intense pulsed det light (intensivt pulserande ljus) och är en teknik som skapar högintensivt ljus med en våglängd på cirka 550 nm – 1200 nm under en mycket kort tid. På vår salong använder vi oss av IPL maskinen Nordlys från Candela Medical (nordlys = norrsken på danska) Nordlys är en väl beprövad IPL maskin som bl.a används på bl.a fem svenska universitetssjukhus samt flera skönhetskliniker. Maskinen är snabb, säker, effektiv och kliniskt dokumenterad i flera publicerade studier.

pigmentförändringar i huden kärl
rosacea
acne

Många tror att IPL och laser är samma sak, men det stämmer inte. Rent tekniskt skiljer sig ljuset och våglängderna åt, laser använder ljus på en våglängd medan IPL är ett bredspekrat ljus med fler våglängder som gör att man kan behandla alla hudens lager, både ytligare och djupare på samtliga delar av kroppen och på detta sätt kan använda apparaten mångsidigt för flera olika typer av behandlingar beroende på vilket ”munstycke” man väljer att behandla med. Vid en IPL behandling går ljuset ned i huden och omvandlas till värmeenergi. Ljuset startar en process som stimulerar till bl.a nybildning av kollagen och fibrinogen. Med åldern och speciellt om man solat mycket förlorar huden sin elasticitet och blir rynkig på grund av att bl.a just kollagenet minskar. 


Photorejuvination med IPL är en serie av intensiva ljuspulser som har effekt på lite av ”allt” pga ljusets bredare spektra. Behandlingen reducerar små fina linjer / kärl i ansiktet, rodnader, solskadad hud, åldersförändringar och mindre pigmentförändringar samt minskar porer och ger en ökad fuktnivå och spänst till huden. Huden får en jämnare ton och ett fräscht och friskt utseende.

Bedövning behövs oftast inte men du kan ta 1g Paracetamol 30 min före din behandling om du önskar. Behandling med IPL känns lite som snärtar från en gummisnodd följt av en värmekänsla. Oftast behövs ingen speciell eftervård. Dina ögon skyddas av specialglasögon under behandlingen.

Du ska inte sola eller använda brun utan sol 30 dagar före din behandling och inte sola 30 dagar efter din behandling. Kan du inte undvika solexponering så använd SPF 30 – 50 dagligen. Du kan med fördel använda make up dagen efter din behandling.