Fillers

Vad är fillers?

Fillers innehåller syntetiskt framställd hyaluronsyra, en sockerart som liknar den som finns naturlig i kroppen. I kroppen binder hyaluronsyra vatten och bildar en geléliknande substans som bland annat fungerar som fuktgivande smörjmedel och stötdämpande fyllnadsmaterial mellan de elastiska fibrerna i huden, kollagen och elastin samt på andra ställen i kroppen.

50 procent av kroppens totala mängd hyaluronsyra återfinns i huden, främst i hudens djupare lager. Hyaluronsyra är bl.a ansvarig för att upprätthålla fuktbalansen i huden på en lämplig nivå, en av komponenterna som främjar cellförnyelsen. Brist på hyaluronsyra i huden leder till att huden tappar sin elasticitet, rynkor blir mer tydliga och huden blir torrare.   

Hyaluronsyra är en känslig molekyl som lätt bryts ner av fria radikaler, UV-ljus och

oxiderande ämnen. Det är bland annat därför solskadad hud kan bli slapp och rynkig. Hyaluronsyra bryts oavbrutet ner i kroppen mha ett enzym som kallas hyaluronidase, för att sedan återbildas. Den totala mängden hyaluronsyra som kroppen producerar minskar i takt med att kroppen och huden åldras. 

Att injicera hyaluronsyra med hjälp av fillers kan vara ett sätt att tillfälligt återställa en förlorad mängd i huden. Det finns olika fillers på marknaden idag och det som skiljer dem åt är bl.a hur uppbyggnaden av sockerkedjorna ser ut och är sammankopplade med varandra. Detta ger fillers dess olika egenskaper som viskositet, hållbarhet, förmåga att dra till sig fukt, bygga upp / återge volym samt integreras i vävnaden för att ge naturliga resultat. Därför använder man olika fillers med olika egenskaper till olika delar av ansiktet som man vill behandla tex:

  1. Glabella – ”argrynkan”
  2. Näsa – räta ut, lyfta, ge optiskt intryck av smalare näsa
  3. Nasolabialveck- fåran/vecket mellan näsa och mun vi då vi ler
  4. Marionettlinjer – nedåtgående /sura mungipor
  5. Läppvolym – öka fuktigheten, form, ge mer ”plut” åt läppar
  6. Skinbooster- Hudföryngring/ behandling mindre rynkor och veck i huden
  7. Fylla ut kinder
  8. Skulptera käklinjen
  9. Förstärka hakprofil

Det är viktigt att man som konsument tar reda på vilka fillers en klinik och behandlare använder. Försäkra dig om att de fillersprodukter som används är nedbrytbara, välbeprövade och godkända på marknaden.

Fillers är inte läkemedel, utan säljs som medicintekniska produkter. Medicintekniska produkter måste vara ”CE-märkta”. Produkten måste även ha svensk bruksanvisning och märkning. Med varje filler följer en sk ”Batch-etikett” som säkrar prooduktens ”äkthet” och kan spåras till tillverkare vid behov.