Sklerosering

Sklerosering

Med sk sklerosering kan man behandla små ytliga vener som man brukar kalla för ådernät eller kärlspindlar på benen. Vid behandlingen injiceras ett läkemedel (Aethoxysclerol) med en mkt tunn nål i kärlen. Detta läkemedel framkallar en irritation på kärlens insida som gör att kärlväggarna “klistras ihop” för att efter en tid helt försvinna då de skrumpnar ihop. 

Man kan endast behandla de minsta ytliga venerna på en diameter på någon  mm med sklerosering. Kärl som är större, bredare och djupare som vid åderbråck kan inte behandlas med denna metod utan där måste man söka på vårdcentral för ev remiss till kirurg. Vidare kan man endast behandla kärl på benen från lår ned till ankel med denna metod och alltså inte ev ytliga kärl på övriga delar av kroppen som i ansiktet, överkropp eller fötter.

Oftast behövs 2-3 behandlingar för ett fullgott resultat och behandlingen upprepas med ca 4-8v mellanrum. Vid ett behandlingstillfälle räknar man med att ca 70 % av det behandlade kärlet försvinner.

Direkt efter behandlingen blir kärlen blåaktiga och området kan bli mörkare innan kärlen helt försvinner. Det är viktigt att komma ihåg att slutresultat tidigast ses efter ca 4v. Vanliga och övergående lokala biverkningar är rodnad, svullnad, ömhet och klåda vid injektionsstället. Dessa besvär försvinner efter några dagar.

För att undvika ev pigmentförändringar på det behandla området ska man inte sola efter behandling. 

Direkt efter behandling ska man använda en stödstrumpa dagtid i 1v samt ”Hirudoid-kräm” som ska smörjas över området i ett tunt lager morgon samt kväll. Vidare ska aktiviteter som vidgar kärl undvikas första veckan efter beh tex bastu, varma bad och träning.